Specifika a relativní úspěšnost cílování inflace České národní banky - Dědeček, Radek (2016)
V této práci jsou představena teoretická východiska, na nichž stojí cílování inflace, a prostřednictvím základních modelů je nastíněno fungování této měnové politiky. Jsou zmíněny některé z alternativ cílování inflace fungujících na stejném principu. Dále je věnována pozornost inflačnímu cíli a krátce je zmíněna problematika měření inflace. Na případě České národní banky je představena problematika modifikací a konkrétních specifik pro cílování inflace v dané ekonomice. Jsou zmíněny základní prvky predikčního aparátu v obecné rovině i konkrétně v případě "g3" modelu. Pozornost je věnována kurzovému závazku, nekonvenčnímu nástroji při cílování inflace. Představena je problematika stacionarity časových řad. Relativní úspěšnost cílování inflace ČNB je hodnocena pomocí analýzy různých prvků týkajících se této měnové politiky. Provedené analýzy potvrzují základní teoretické předpoklady, na nichž cílování inflace stojí. Účinnost měnové politiky České národní banky je silně ovlivněna vnějšími vlivy, v posledních letech převážně finanční a hospodářskou krizí a následnou stagnací eurozóny. Politika cílování inflace je vyhodnocena jako nadějná, je však zapotřebí dalších zdokonalení a modifikací této měnové politiky, především pak v oblasti predikčního aparátu.