Vývoj územní struktury veřejné správy ČR po roce 1989 ve vztahu k vývoji ve Slovenské republice - Musil, Jiří (2016)
Obsahem diplomové práce je analýza vývoje územní struktury veřejné správy České republiky v porovnání s vývojem na území Slovenské republiky. Přínos práce představuje přehledné propojení historických souvislostí a současnosti veřejné správy v ČR v komparaci se systémem na území Slovenské republiky. Aktuálnost tématu je definována předpokladem, že vývoj veřejné správy je dynamický a nikdy nedokončený proces. Práce se skládá ze dvou částí s odlišným pojetím pohledu na danou problematiku. Cílem se poukázat na mnohdy přehlíženou vzájemnou provázanost širšího spektra vědních oborů při reformách veřejné správy. Závěry práce představují nástin možných reformních kroků - přijetí jednotné právní úpravy o územním členění státu působnosti a pravomocí orgánů veřejné správy, větší zapojení dotčených celků a i občanů do reformní činnosti a zohlednění závěrů vědních odvětví při reformě veřejné správy.