Optimalizace tras při rozvozu zásilek - Ptáčková, Michaela (2016)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou optimalizace tras při rozvozu zásilek. Tuto problematiku je možno řešit na základě úlohy obchodního cestujícího, jejíž matematický a ekonomický model, včetně jejich modifikací, je představen v teoretické části práce. Tyto úlohy lze řešit pomocí exaktních metod, heuristických a metaheuristických algoritmů. V teoretické části je popsána úloha obchodního cestujícího, úloha obchodního cestujícího s časovými okny, úloha obchodního cestujícího s více časovými okny a dynamická úloha obchodního cestujícího včetně možností jejich řešení. V praktické části nalezneme aplikaci úloh na reálný příklad z praxe, kdy hledáme nejkratší možné trasy pro řidiče společnosti PPL CZ s. r. o. za různých předpokladů. Řešení je získáváno pomocí řešitele Gurobi v rámci modelovacího systému MPL for Windows. V závěru práce jsou výsledky shrnuty a vzájemně porovnány jednotlivé modely.