Vliv ekonomických krizí na integraci Evropské unie - Bartušková, Hana (2016)
Tato disertační práce se zabývá aktuálním tématem proměn Evropské unie během ekonomické krize 2008/2009. Práce definuje integrační systém Evropské unie a na základě jeho proměn popisuje mechanismus změny v samotné ekonomické integraci. Hlavním výzkumnou otázkou je to, zda samotná ekonomická krize vede k prohlubování ekonomické integrace, nebo naopak k dezintegračním tendencím v integračním uskupením. Práce je postavena na analýze pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu na vnitřním trhu Evropské unie a také na analýze prohlubování institucionální integrace Evropské unie. A na základě analýzy těchto dat práce zkoumá, jak je propojena institucionální a reálná ekonomická integrace v Evropské unii se stavem ekonomiky v členských státech.