Vztahy Ruska se zeměmi V4 : Komparativní studie - Trejbal, Václav (2014)
Cílem práce by mělo být srovnání vztahů Ruské federace a zemí střední Evropy a identifikace aspektů, které nejvíc přispívají k odlišnostem ve formě a obsahu těchto bilaterálních vztahů. Jádrem práce proto bude komparativní případová studie zaměřená na srovnání kontextů jednotlivých bilaterálních vztahů. Na vztahy mezi státy je možné pohlížet jako na střet dvou zahraničních politik. Ruskou i středoevropskou zahraniční politiku bude práce analyzovat prizmatem neoklasického realismu, jenž se již osvědčil v několika publikacích významných autorů specializujících se na danou problematiku.