Pojištění více životů a skupinové pojištění - Broukalová, Jana (2015)
Tato diplomová práce si klade za cíl přiblížit čtenáři téma životního pojištění, především pojištění sjednávaného pro více osob. Její zaměření je spíše empirické, jelikož v sobě kombinuje použití hned několika pojistně-statistických metod prostřednictvím tří statistických softwarů a aplikace vytvořené v MS Excelu pomocí jazyka VBA. Prvním záměrem této práce je ukázat čtenáři rozmanitost pojištění více životů, a to zejména prostřednictvím aplikace, která byla pro účely této práce vytvořena. Smysl dané aplikace spočívá ve výpočtu výše netto pojistného za uživatelem zvolený typ pojištění. Jelikož do výpočtu výše pojistného za úrazová připojištění obvykle nevstupuje věk pojištěného, je jedním z cílů této práce posoudit, zda tento parametr skutečně nemá na cenu připojištění, žádný vliv. Za pomoci softwarů SPSS a RStudio je proto zkoumán vztah mezi věkem pojištěného a výší vyplaceného pojistného plnění z připojištění denního odškodného. Přítomnost závislosti těchto proměnných byla prokázána, jistě by tedy stálo za úvahu, aby pojistitel stanovoval odlišné ceny daného připojištění pro pojištěné různých věků. Dále bylo zkoumáno, zda sazba, která je používána pro výpočet pojistného za připojištění pro případ hospitalizace, odpovídá skutečnému krytí tohoto rizika. Zejména s ohledem na dosavadní průběh tohoto připojištění bylo vypočteno, že sazba by mohla být nižší než v současné době používaná. Kdyby tak pojistitel učinil, připojištění by bylo u skupinových smluv levnější než dnes, což by mohlo přilákat novou klientelu. Posledním v této diplomové práci stanoveným cílem je vytvoření prognózy vývoje výše pojistného plnění vyplaceného za úrazy kryté připojištěním denního odškodného. Výsledné hodnoty nasvědčují tomu, že u dané skupinov