Pojištění více životů a skupinové pojištění - Broukalová, Jana; Bílková, Diana; Zaderlíková, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato diplomová práce si klade za cíl přiblížit čtenáři téma životního pojištění, především pojištění sjednávaného pro více osob. Její zaměření je spíše empirické, jelikož v sobě kombinuje použití hned několika pojistně-statistických metod prostřednictvím tří statistických softwarů a aplikace vytvořené v MS Excelu pomocí jazyka VBA. Prvním záměrem této práce je ukázat čtenáři rozmanitost pojištění více životů, a to zejména prostřednictvím aplikace, která byla pro účely této práce vytvořena. Smysl dané aplikace spočívá ve výpočtu výše netto pojistného za uživatelem zvolený typ pojištění. Jelikož do výpočtu výše pojistného za úrazová připojištění obvykle nevstupuje věk pojištěného, je jedním z cílů této práce posoudit, zda tento parametr skutečně nemá na cenu připojištění, žádný vliv. Za pomoci softwarů SPSS a RStudio je proto zkoumán vztah mezi věkem pojištěného a výší vyplaceného pojistného plnění z připojištění denního odškodného. Přítomnost závislosti těchto proměnných byla prokázána, jistě by tedy stálo za úvahu, aby pojistitel stanovoval odlišné ceny daného připojištění pro pojištěné různých věků. Dále bylo zkoumáno, zda sazba, která je používána pro výpočet pojistného za připojištění pro případ hospitalizace, odpovídá skutečnému krytí tohoto rizika. Zejména s ohledem na dosavadní průběh tohoto připojištění bylo vypočteno, že sazba by mohla být nižší než v současné době používaná. Kdyby tak pojistitel učinil, připojištění by bylo u skupinových smluv levnější než dnes, což by mohlo přilákat novou klientelu. Posledním v této diplomové práci stanoveným cílem je vytvoření prognózy vývoje výše pojistného plnění vyplaceného za úrazy kryté připojištěním denního odškodného. Výsledné hodnoty nasvědčují tomu, že u dané skupinov
Díky této analýze by měl tedy pojistitel dospět k závěru, že u dané smlouvy by bylo vhodné navýšit pojistné za krytí daného připojištění. Díky těmto praktickým úlohám si čtenář udělá představu nejen o problematice řešené v rámci pojištění více životů a skupinového pojištění osob, ale také se blíže seznámí s některými statistickými softwary, které jsou využívány k analýzám prováděným nejen v pojišťovnictví. Závěry této práce mohou být také přínosem pro pojistitele, který na jejich základě může upravit ceny pojistného analyzovaných připojištění.
Vedoucí práce: Diana Bílková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses