Segmentace zákazníků obchodní společnosti s využitím metod shlukové analýzy - Nesrstová, Markéta (2016)
Tato diplomová práce pojednává o možnostech využití metod shlukové analýzy pro segmentaci zákazníků obchodní společnosti. Teoretická část je zaměřena na popis vybraných metod shlukové analýzy a vysvětlení dalších pojmů souvisejících s danou problematikou, jako je CRM, segmentace a cílená komunikace. V praktické části jsou aplikovány metody shlukové analýzy na reálná data nejmenované obchodní společnosti s cílem vytvořit výchozí podklady použitelné pro plánování a realizaci cílené komunikace. K hlavním výpočtům je použit program R, k úpravě dat a zpracování výstupů z analýzy potom MS Excel. Na závěr práce jsou zhodnoceny aplikované metody a shrnuty poznatky získané během analýzy. Pro obchodní společnost byly vytvořeny a charakterizovány databáze, ze kterých může vycházet při marketingovém rozhodování.