Komparácia Banskej Štiavnice s českým mestom pre zvýšenie príjmov do rozpočtu a potenciálu mesta - Piková, Michaela (2016)
Diplomová práca sa zaoberá porovnaním mesta Banská Štiavnica s českým mestom, konkrétne Českým Krumlovom. Cieľom práce je na základe ich vzájomného porovnania zistiť nedostatky Banskej Štiavnice v oblasti cestovného ruchu a navrhnúť možnosti pre zlepšenie využitia potenciálu, ktorý mesto ponúka, pretože s tým sa priamo viaže aj zvýšenie príjmov do mestského rozpočtu. Práca v prvej časti kladie dôraz na organizáciu UNESCO, prostredníctvom ktorej je vymedzená jedinečná univerzálna a kultúrno-historická hodnota oboch skúmaných miest. V druhej časti sú pomocou využitia metódy komparácie a SWOT analýzy zisťované príležitosti, na základe ktorých je v práci rozpracovaný projekt nočných prehliadok mesta Banská Štiavnica