Zvláštnosti podnikatelského prostředí, obchodní a kulturní zvláštnosti Dalmácie a jejich vliv na spolupráci s ČR - Šućurová, Kristina (2016)
Tato práce pojednává o podnikatelském prostředí Dalmácie a jeho zvláštnostech ekonomických, kulturních i obchodních. Dále se zabývá specifickým stylem obchodního jednání a shrnuje, co by podnikatelé uvažující o obchodní spolupráci s partnery z Dalmácie měli očekávat, a jak se mají připravit před a během jednání o spolupráci a následně podepsání kontraktu. V práci jsou využity metody PESTEL a SWOT analýzy, díky které vyplynou a jsou zdůrazněny zvláštnosti prostředí, které jsou následně porovnány s odpovídajícími prvky českého prostředí. Z jednotlivých analýz vyplynulo, že se Dalmácie potýká s vysokou nezaměstnaností, jejíž velká část je tvořena její sezónní složkou. Až pětinu HDP generuje cestovní ruch, což vytváří nepříznivou závislost ekonomiky na rychle proměnlivém a volatilním odvětví hospodářství. Oblast se ovšem také vyznačuje vysokým podílem obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie a dalším potenciálem v tomto odvětví, nadprůměrná hustota připojení k internetové síti v porovnání s celou republikou a zájmem českých investorů v oblasti cestovního ruchu, bankovnictví, energetiky nebo potravinářství.