Státní cenzura Internetu a metody jejího obcházení - Kolář, Martin (2016)
Diplomová práce se zabývá státní cenzurou Internetu. Cílem práce je zmapovat techniky státní cenzury Internetu a metody pro její obcházení. V první části jsou představeny organizace a projekty monitorující státní cenzuru Internetu ve světě, dále autor popisuje metody odhalení nežádoucí komunikace a způsoby její filtrace. Následující část se zabývá základními principy obcházení Internetové cenzury a přiblížením jednotlivých technik. Dalším cílem je ověření metod obcházení Internetové cenzury v praxi. Pro měření si autor zvolil Čínskou lidovou republiku, kde zjišťoval stav cenzury a následně testoval úspěšnost metod pro obcházení cenzury. Prezentované výstupy slouží jako přehled technik státní cenzury Internetu a obcházecích metod a mohou být využity jako základ pro další práce.