Ruský pohled na energetickou bezpečnost - Sapronova, Yulia; Bič, Josef; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato diplomová práce zkoumá ruský pohled na energetickou bezpečnost. Bere si za cíl zhodnocení nakolik energetická politika Ruska prospívá energetické a ekonomické bezpečnosti Ruska v dlouhodobé perspektivě a nakolik je úspěšná v řešení současných a potenciálních problémů do budoucna. Téma je aktuální vzhledem k tomu, že po pádu cen ropy, se ekonomika Ruska dostala do recese a vyvstala otázka závislosti ruské ekonomiky na exportu paliv. První kapitola definuje pojem energetická bezpečnost z pohledu Ruska jakožto vývozní země. Druhá kapitola provádí SWOT analýzu současného stavu energetiky, kde zkoumá silné a slabé stránky a následně příležitosti a hrozby pro energetický sektor Ruska. Třetí kapitola hodnotí úspěšnost ruské energetické politiky v kontextu definované energetické bezpečnosti a provedené SWOT analýzy.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses