Problematika dědického řízení v ČR - Bartoníčková, Lenka; Spirit, Michal, 1943-; Neděla, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato diplomová práce charakterizuje s pomocí odborné literatury a relevantní judikatury vymezenou oblast občanského práva, která se zabývá řízením o pozůstalosti. Větší pozornost je věnována vývoji právní úpravy, úkony v počátcích řízení a účastníkům řízení, včetně nezletilých osob, možných dispozic zůstavitele s majetkem, sporů v rámci řízení o pozůstalosti, vypořádání společného jmění manželů při jeho zániku smrtí jednoho z manželů, otázkou předlužené pozůstalosti a vybrané problematiky dědictví s mezinárodním prvkem (nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 650/2012). Práce upozorňuje na hlavní změny, které rekodifikace soukromého práva, účinná v právním řádu České republiky od 01. 01. 2014, přinesla řízení o pozůstalosti. Práce je zpracována metodou deskripce s prvky analýzy a syntézy. Jednotlivé právní instituty jsou popsány, analyticky zkoumány a zhodnocovány. Zároveň jsou předkládány jejich vzájemné souvislosti a pohled na danou problematiku jako na celek. Zároveň je použito komparativní metody při zhodnocování současné právní úpravy této problematiky s úpravou předchozí, tj. s právní úpravou platnou a účinnou do 31. 12. 2013.
Vedoucí práce: Michal Spirit
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses