Vládní koncepce boje proti korupci od roku 1999 do současnosti - Doležalová, Dominika (2016)
Tato diplomová práce se věnuje problematice vládního protikorupčního boje v období od roku 1999 až do současnosti. Hlavním cílem práce je vyhodnotit, která z opatření uvedených ve vládních strategií se vládě podařilo realizovat a zda mají skutečný dopad na omezení prostoru pro korupci. V teoretické části je vysvětlen pojem korupce a základ rozdílných typologií tohoto pojmu. Následuje vymezení motivů pro korupční jednání, a jaké náklady jsou s tímto jednáním spojené, načež zmiňuji také různé způsoby měření korupce, používané v českém prostředí. Následující kapitola je zaměřena na vymezení korupce z pohledu trestního práva, přičemž navazuje na trestné činy mající znaky korupčního jednání. Do praktické části jsou zapracovány poznatky z předchozích kapitol pro vyhodnocení vládní protikorupční politiky ve stanoveném období. Závěr rozebírá jednotlivá opatření, která jsou vládou doposud přehlížena a zároveň hodnotí priority jednotlivých oblastí protikorupčního barometru, jež doposud nejsou dostatečně zavedeny v českém prostředí.