Formování stranického systému v Rusku – tendence k monocentrismu - Gutsul, Yulia (2016)
Zkoumání procesu formování stranického systému Ruska nabývá v současné etapě na zvláštní aktuálnosti v souvislosti s proměnami, jimiž prochází celý politický režim. Změny v charakteru politického režimu vyvolaly nutnost hledat nový formát stranického systému, který by minimalizoval riziko nestability politického režimu a stal by se efektivním mechanismem podpory statu quo. Hlavní cíl disertace - prozkoumat tendence k monocentrismu v procesu vývoje stranického systému současné Ruské federace. Pro výzkum byly formulovány hypotézy, které se v našem výzkumu potvrdily: formování monocentrického stranického systému za využití strategie vytvoření strany moci a jejího umístění v politickém prostoru se stalo reakcí politické elity Ruska na situaci demokratického tranzitu a projevem jejích pragmatických zájmů.