Vývoj zahraniční zadluženosti veřejného sektoru zemí EU a jeho udržitelnost - Střecha, Michal (2016)
Veřejné zadlužení je vnímáno jako důležitý ukazatel popisující makroekonomickou a finanční stabilitu domácí ekonomiky. Vypovídá o kvalitě fiskální politiky a udržitelnosti veřejných financí. Veřejnému zadlužení se začalo věnovat více pozornosti především v posledních letech v souvislosti s finanční a dluhovou krizí z roku 2008. Značné množství literatury se věnuje vlivům mezi makroekonomickým prostředím a bilancí veřejných financí. Nicméně, schodek veřejných financí je pouze důsledkem převisu veřejných výdajů nad veřejnými příjmy. Dluh je tedy pouhým alternativním zdrojem financování schodků veřejných financí. Jedna z hlavních myšlenek předložené dizertační práce je, že se liší makroekonomické dopady veřejného dluhu a dopady fiskální politiky reprezentované schodky veřejných financí. Zatímco aktivity fiskální politiky ovlivňují reálné ukazatele, jako je HDP, růst veřejného dluhu ovlivňuje měnové ukazatele, jako jsou měnový kurz, tržní úroková míra a nabídka peněz. Hlavním cílem doktorské dizertační práce je vyhodnocení vývoje zahraničního veřejného zadlužení včetně změn týkající se struktury veřejného dluhu; Dle dluhových instrumentů, měny, doby splatnosti a věřitelů. Dalším cílem je zhodnocení makroekonomických dopadů jednotlivých forem veřejného zadlužení; Se zaměřením na rozdíly v dopadech zahraničního a domácího veřejného zadlužení. Dizertační práce navrhuje nový pohled na analýzu makroekonomických dopadů veřejného zadlužení a jeho udržitelnost. Závěry práce mohou sloužit v rozhodovacím procesu týkajícího se veřejného zadlužení a sestavování rozpočtu veřejných financí; Zda se rozhodovat jen na základě nákladnosti dluhu, nebo popřípadě i mezi domácími a zahraničními věřiteli. Dále kromě dopadů změn ve výši veřejného zadlužení