Trvale udržitelný rozvoj a postkonfliktní rekonstrukce. Případová studie : válka v Kosovu - Straková, Zlata (2016)
Diplomová práce v sobě propojuje teorii trvale udržitelného rozvoje s postkonfliktní rekonstrukcí a vytvořený aparát je použit na analýzu postkonfliktní rekonstrukce po válce v letech 1998 - 1999 v Kosovu. Situace je analyzována z pohledu trvalé udržitelnosti ve čtyřech definovaných složkách - ekonomické, sociální, politické a ekologické a je zkoumáno, jaký důraz je kladen na jednotlivé složky. Složky jsou analyzovány po jednotlivých fázích postkonfliktní rekonstrukce. Závěrem analýzy je, že na ekologickou složku byl v rámci postkonfliktní rekonstrukce kladen menší důraz než na ostatní složky a vývoj nebyl trvale udržitelný.