Územní integrita Číny. Případová studie Hongkong - Hodanová, Eva (2016)
Následující práce se zabývá problematikou územní integrity Čínské lidové republiky. Práce je rozdělena na tři hlavní části. První část analyzuje historický koncept vývoje čínského přístupu k otázce územní integrity. Ve druhé části je tato otázka rozebrána z pohledu mezinárodního práva a jeho dvou nejdůležitějších principů: principu územní celistvosti na jedné straně a práva národů na sebeurčení na straně druhé. Hlavní součástí je analýza současného přístupu Čínské lidové republiky k otázce územní integrity a k některým problematickým územím. Třetí část tvoří případová studie zaměřená na Zvláštní autonomní oblast Hongkong. Součástí této kapitoly je historický kontext vývoje a analýza současné situace v této oblasti. Konkrétně se jedná především o politický systém Hongkongu, míru autonomie vůči čínské ústřední vládě a celkový vztah Pekingu a Hongkongu.