Revenue management hotelového řetězce - Magnusová, Mariana; Musil, Martin, 1976-; Oberhel, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2016)
Cílem této bakalářské práce je analýza efektivnosti Revenue managementu ve vybraných hotelích hotelového řetězce CPI Hotels. Autorka prostřednictvím teoretických poznatků analyzuje komplexní metody a přístupy Revenue managementu využívaných v hotelovém průmyslu. Teoretická část souhrnně popisuje nejdůležitější fakta Revenue managementu. Druhá praktická část je zaměřená na detailnější analýzu manažérských přístupů. Hlouběji jsou analyzovány dosažené výsledky hotelů v období pěti let, které jsou taktéž porovnány s celkovým průměrem výkonosti na trhu v Praze. V návaznosti na analýzu vybraných výkonových ukazatelů a metod autorka v poslední podkapitole předkládá vyhodnocení a možné návrhy na zlepšení efektivnosti. Jednotlivé uváděné názory na zlepšení nesou především subjektivní postoj autorky, a tudíž mohou být značně limitované jejími zkušenostmi. Uvedené návrhy by mohly mít pozitivní dopad na řízení hotelu, zvýšení obsazenosti a optimalizace příjmů
Vedoucí práce: Martin Musil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Keywords: hotelnictví; revenue management; optimalizace; ceny; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; hotel-keeping; revenue management; optimization; prices; bachelor's theses