Porovnávacia analýza českých a nemeckých stanovísk k riešeniu európskej migračnej krízy v roku 2015 - Szantová, Ivona; Maslowski, Nicolas, 1972-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Otázka zvyšujúceho sa imigračného a utečeneckého tlaku v Európe sa stáva citlivou politickou i ekonomickou otázkou a taktiež predmetom ideologického stretu, a to nie len v krajinách, ktoré tomuto fenoménu čelia najvýraznejšie, ale aj v tých členských štátoch EU, ktoré nie sú považované za typicky prisťahovalecké, ako napríklad Česká republika. Zatiaľ čo sa počas predchádzajúcej krízy Eurozóny či gréckej dlhovej krízy hovorilo o rozdelení EU na sever a juh, migračná kríza 2015 delí EU iným spôsobom. Dnes sa hovorí skôr o prílišnom súcite západu na jednej strane a xenofóbnom prístupe východoeurópskych zemí na strane druhej. Diplomová práca bude skúmať podobnosti a odlišnosti v stanoviskách k riešeniu migračnej krízy dvoch členských krajín EU, ktoré reprezentujú tieto dva názorovo odlišné póly, a to Spolkovej republiky Nemecko a Českej republiky s ohľadom na svoje medzinárodne právne povinnosti, povinnosti spojené s členstvom v EU a ochranu vlastných štátnych záujmov. Ďalej bude skúmať, čo podmieňuje formovanie týchto stanovísk a aký vplyv môže mať fenomén migračnej krízy na budovanie či zmenu tejto identity.
Vedoucí práce: Nicolas Maslowski
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses