Transformácia inštitúcií Európskej únie - Bezek, Pavol (2016)
Významnú úlohu v integračnom proces zohrávajú inštitúcie EÚ. Predmetom práce je popis a analýza transformácie európskych inštitúcii, reforma zakladajúcich zmlúv a právneho poriadku Únie. V teoretickej časti je čitateľovi poskytnutý prehľad inštitúcií EÚ, ich štruktúry, právomocí a vývoja. Záver teoretickej časti sa zaoberá problémami inštitúcií, poskytuje riešenia a uvádza možné trendy vývoja inštitúcií EÚ. Empirická časť sa zaoberá záujmom a názorom českej verejnosti na chod EÚ. Zistilo sa, že verejnosť si je vedomá svojich volebných práv, pozná svojich zástupcov a sleduje ako hlasujú. Napriek tomu, že je nespokojná s chodom EÚ, volí možnosť zotrvania v Únii.