Analýza inflace v České republice - Holakovská, Adéla (2016)
Cílem diplomové práce je ekonometrická analýza inflace v České republice, dále je zde uváděna analýza inflace v Rakousku a návaznost obou zemí na dominantní ekonomiku Německa. V průběhu práce je nejdříve popsána inflace, její formy a možnosti jejího měření. Je zde popsán vliv České národní banky na vývoj inflace. Dále je zde popsán vliv zahraniční inflace a měnových kurzů. Následně jsou popsány časové řady a jejich vlastnosti, které jsou důležité z hlediska konstrukce ekonometrických modelů. V další části je popsána teorie ekonometrické analýzy, se zaměřením na metodu nejmenších čtverců a metodu instrumentálních proměnných. Empirická část je věnována analýze inflace, pomocí modelů popsaných v teoretické části i s pomocí dalších modelů, vycházejících z ekonomických teorií. Nejprve je provedena analýza inflace v Německu jako referenční země, dále je prováděna analýza inflace v České republice a Rakousku. Na konec je provedena analýza na základě ERTP (exchange rate pass-through) modelů. V závěru práce jsou výsledky shrnuty a vzájemně porovnány.