Metódy triedy ELECTRE : teória a aplikácie - Pieter, Michal (2016)
Jednou z oblastí teórie rozhodovania je viackriteriálne hodnotenie variantov (VHV), ktoré sa zaoberá analýzou diskrétnej množiny variantov, ohodnotenej podľa viacerých kritérií. Medzi metódy VHV podporujúce rozhodovanie v takýchto úlohách patria aj metódy triedy ELECTRE. Tie využívajú prahové hodnoty pri konštrukcii vzťahu nadradenia, čo im umožňuje lepšie zachytiť nepresnú povahu reálneho systému. Táto práca detailne popisuje všetky základné metódy triedy ELECTRE, ako aj niekoľko ich modifikácií a rozšírení, vrátane ich matematických formulácií. Venuje sa taktiež možnostiam aplikácie týchto metód v praxi, so špeciálnym zameraním na programové prostriedky. Predstavuje taktiež úplne nový softvér, ELIA, ktorý bol vyvinutý ako jej súčasť. Ten umožňuje riešiť úlohy VHV pomocou štyroch zo základných metód triedy ELECTRE.