Trendy ve spotřebě léčiv z ATC skupiny A10AA (inhibitory HMG-CoA reduktázy) za období 2005-2015 v České republice - Freimann, Antonín; Lešetický, Ondřej; Železo, Eduard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2016)
Diplomová práce se zabývá trendy spotřeby léčiv z ATC skupiny C10AA (inhibitory HMG-CoA reduktázy) v České republice za období 2005 - 2015 . Cílem této práce je analýza spotřeby statinů (tj. léků na snižování hladiny cholesterolu), dále analýza trendů ve spotřebě vyjádřené pomocí předepsaných denních dávek a následně objasnění příčin detekovaných trendů. Hlavní metodou použitou v této práci je analýza a interpretace dat poskytovaných Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jednotlivá data o spotřebě jsou vzájemně komparována a na základě zjištěných výsledků, jsou vyvozeny globální trendy. V praktická část pak analyzuji spotřebu jednotlivých ATC skupin, podle jejich vzrůstající hypolipidemické účinnosti, podle zastoupení farmaceutických firem a podle doporučení odborné veřejnosti (v kontextu léčby kardiovaskulárních onemocnění). Závěr mojí práce ukazuje, že celková spotřeba léčiv, ze sledované skupiny ATC vyjádřená pomocí DDD/balení celkem, se ve sledovaném období neustále zvyšuje, zatímco spotřeba vyjádřená ve finančních jednotkách klesá (tedy finanční zátěž zdravotního systému se snižuje). Ve sledovaném období počet prodaných balení vykazuje mírný pokles což je zapříčiněno prodejem větších balení s účinnějšími statiny
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: farmakoekonomika; spotřeba léčiv; management [obor dipl. práce]; ATC klasifikace; C10AA; diplomové práce; pharmacoeconomics; drug consumption; master's theses