Koučink jako metoda zvýšení pracovní efektivnosti - Skupinová, Lucie; Tužová, Julie; Sedláková, Jaroslava, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2016)
Cílem práce není jen zaměření na koučink samotný, ale celý proces zvyšování kvalit zaměstnance a jeho následné uplatnění v praxi za účelem zvýšení pracovní efektivnosti. Zaměřuje se na nové metody v koučinku, jako je konfrontace mezi zaměstnanci, klade důraz na citlivý přístup k zaměstnanci a používá The Achieve model jako nástavbu pro již uplatňovaný model The Grow. V práci se snažím o změny přístupu manažerů a team leaderu k podřízeným, změny vnímání koučinku samotného a jeho přínosu. Ve své práci jsem použila metody pozorování, rozhovoru a komparace výsledků. V práci zjišťuji, jak je koučink uplatňován napříč pozicemi na největší pobočce v jedné s hlavních bank v ČR a následně aplikuji mnou zvolené metody.
Vedoucí práce: Julie Tužová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: koučování; motivace; interpersonální komunikace; interpersonální konflikty; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; personal coaching; motivation (psychology); interpersonal communication; interpersonal conflicts; bachelor's theses