Hodnocení efektivity zdravotnických zařízení - Korbelová, Kristýna (2016)
Cílem práce je zmapovat možnosti měření efektivity zdravotnických zařízení a na praktickém příkladu jednu z nalezených metod využít. V úvodu práce jsou s využitím literatury vysvětlené pojmy efektivita a efektivnost. V další části jsou popsána specifika zdravotnických zařízení z pohledu jejich fungování a ekonomiky. Možnosti měření efektivity ve zdravotnictví jsou zjišťovány zejména pomocí odborné literatury. Detailní pohled i praktická část jsou věnovány moderní metodě měření efek-tivity analýze datového obalu DEA. V praktické části je pomocí zvoleného nástroje vy-hodnocena efektivita souboru vybraných nemocnic. V závěru práce jsou shrnuté možnosti měření efektivity a posouzena výhodnost použití metody DEA.