Hodnocení efektivity zdravotnických zařízení - Korbelová, Kristýna; Váchová, Lucie; Zelená, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2016)
Cílem práce je zmapovat možnosti měření efektivity zdravotnických zařízení a na praktickém příkladu jednu z nalezených metod využít. V úvodu práce jsou s využitím literatury vysvětlené pojmy efektivita a efektivnost. V další části jsou popsána specifika zdravotnických zařízení z pohledu jejich fungování a ekonomiky. Možnosti měření efektivity ve zdravotnictví jsou zjišťovány zejména pomocí odborné literatury. Detailní pohled i praktická část jsou věnovány moderní metodě měření efek-tivity analýze datového obalu DEA. V praktické části je pomocí zvoleného nástroje vy-hodnocena efektivita souboru vybraných nemocnic. V závěru práce jsou shrnuté možnosti měření efektivity a posouzena výhodnost použití metody DEA.
Vedoucí práce: Lucie Váchová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: zdravotnická zařízení; analýza dat; ekonomická efektivnost; management [obor bakal. práce]; DEA; Frontier Analyst; bakalářské práce; health facilities; data analysis; economic efficiency; bachelor's theses