Parlamentní strany v České republice : funkce, nástroje, stabilita - Kuta, Martin (2016)
Dizertační práce se věnuje činnosti českých parlamentních stran na pozadí projednávání evropských záležitostí v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Práce sleduje tři charakteristiky stran při parlamentním působení: stabilitu (rétorickou, hlasovací, programovou), použití nástrojů parlamentního dohledu a plnění systémových funkcí. Na strany je nahlíženo prostřednictvím behaviorálního přístupu. Oblast evropských záležitostí je nové téma se značně proměnlivou důležitostí pro národní strany. Stranická soutěž se o tato témata vede v mimoparlamentním prostředí. Konfliktní, avšak pro parlamentní soutěž nedůležitá témata jsou vládními stranami za účelem zachování vládní stability vytěsněna a nevede se o ně mezistranická soutěž. Strany se tak při projednávání evropských záležitostí v Poslanecké sněmovně nechovají podle svých programových postojů (nízká míra evropeizace stran); namísto toho svým hlasováním sledují logiku parlamentní soutěže a svou pozici v systému. Parlamentarizace evropského vládnutí (zapojování národních parlamentů do širšího institucionálního rámce EU) tak vede pouze k rozšíření stranické soutěže na národní úrovni do další oblasti politiky. Politické strany tak nástroje parlamentního dohledu používají především v omezené míře a podle své momentální pozice v systému. Práce rovněž sleduje stabilitu stranického personálního obsazování výboru s pravomocí dohledu nad evropskými záležitostmi. Práce je založena na analýze hlasovacího chování poslaneckých klubů politických stran, stenoprotokolech, usneseních parlamentních výborů a pléna Sněmovny a kvantitativní analýze členství v orgánech Sněmovny.