Analýza úrovně kvality života pomocí shlukové analýzy a porovnání s Human Development Indexem - Pánková, Barbara (2016)
Kvalita života je v dnešní době často skloňovaným tématem. Při vymezování tohoto pojmu však panuje nejednoznačnost a nejednotnost, jelikož neexistuje ani všeobecně přijímaná definice, ani teoreticky propracovaný model. Nicméně, i přes tento fakt je úroveň lidského života v současné době jedním z nejdiskutovanějších témat. Sledováním kvality života pomocí různých indikátorů se zabývá celá řada světových organizací, jako například Rozvojový program Organizace spojených národů. Tato organizace každoročně publikuje index lidského rozvoje, který rozděluje státy celého světa do čtyř skupin, dle jejich celkového rozvoje, a to na státy s nízkým, středním, vysokým a velmi vysokým rozvojem. Cílem této diplomové práce je analyzovat kvalitu života ve 125 zemích světa pomocí shlukové analýzy, přesněji Wardovy metody. Kvalita života je v této práci hodnocena na základě 19 demografických a ekonomických ukazatelů, mezi něž patří například střední délka života, míra gramotnosti, dostupnost pitné vody nebo kojenecká úmrtnost. Shluková analýza rozdělila země do jednotlivých shluků podle podobnosti. Celkem bylo vytvořeno 6 shluků, které byly následně porovnány s výsledky indexu lidského rozvoje. Shluky, které na základě analýzy vznikly, velmi dobře vystihují dělení, které se běžně používá při charakteristice rozvojových a rozvinutých zemí. Každý ze šesti výsledných shluků lze velmi dobře popsat a charakterizovat z hlediska kvality života, a označit ho jako stát nejchudší rozvojový, rozvojový, mírně rozvinutý, středně rozvinutý, rozvinutý či velmi rozvinutý. Na základě výsledků lze konstatovat, že provedená analýza je konzistentní s dalšími indikátory kvality života a výsledné shluky se do velké míry překrývají s rozvrstvením, které se běžně používá.