Analýza nástrojov finančného riadenia transnacionálnych korporácií so zameraním na problematiku transferových cen - Baluchová, Daniela (2016)
Transferové ceny (transfer pricing) zohrávajú dôležitú úlohu v rámci finančného riadenia TNC, pretože ovplyvňujú alokáciu výnosov a nákladov medzi jednotlivými afiliáciami umiestnenými v krajinách s rozdielnou mierou zdanenia, úrokovými sadzbami, politickým režimom a ekonomickým prostredím. V poslednej dobe sa transferové ceny spájajú predovšetkým s daňovými štruktúrami TNC vytvorenými za účelom minimalizácie či vyhýbaniu sa dani, čo vyvoláva viaceré konflikty záujmov s vládami (správcami dane) v jednotlivých krajinách ich pôsobenia. Vzhľadom k významnému zastúpeniu nadnárodných korporácií v ČR transferové ceny zjednané českými afiliáciami so zahraničnými spojenými osobami zásadne ovplyvňujú vykazovanie zisku týchto spoločností, ako aj štatistických údajov zahraničného obchodu ČR i ďalších položiek platobnej bilancie ČR. Hlavným cieľom dizertačnej práce je preskúmať a priniesť nové poznatky v oblasti nastavenia transferových cien a ich využitia v rámci daňového plánovania TNC v ČR. Tento cieľ je naplňovaný radou čiastkových cieľov, ktoré boli formulované v dvoch rovinách, z pohľadu TNC pôsobiacich v ČR a českej daňovej správy. S ohľadom na komplexnosť problematiky transferových cien sa predmetom skúmania stali výrobné afiliácie TNC pôsobiace v ČR. Z pohľadu TNC pôsobiacich v ČR bolo cieľom dizertačnej práce zmapovať teoretické a doterajšie empirické poznatky ohľadne tvorby transferových cien a preskúmať, akým spôsobom je možné využiť transferové ceny pri daňovej optimalizácii a konfrontovať uvedené zistenia v podmienkach ČR. Na základe výsledkov výskumu vyplynulo, že u výrobných TNC pôsobiacich v ČR sú transferové ceny stanovené najčastejšie prostredníctvom netrhových metód. Ako podkladová báza je najčastejšie použitá nákladová kalkulácia navýšená o ziskovú