Vliv zahraničních investic na vybrané makroekonomické ukazatele české ekonomiky v období let 1993 - 2013 - Švec, Petr; Czesaný, Slavoj, 1940-; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Předmětem této diplomové práce je jednak vytvoření přehledu základních ekonomických teorií, které se pokoušejí vysvětlit proč firmy na zahraničním trhu přímo investují, tedy determinanty přímých zahraničních investic. Po věcné stránce se jedná o popsání typologie zahraničních investic, motivace investorů, lokalizačních faktorů, atraktivity prostředí hostitelské země a její měření, formy zahraničních investic v hostitelské zemi. Obsahuje rovněž analýzu metodologických a dalších problémů statistického sledování zahraničních investic. Podrobně osvětleny jsou tři rámce bez nichž by širší uplatnění fenoménu zahraničních investic v české ekonomice nebylo vůbec představitelné, a které jsou tím nejpodstatnějším základem pro navazující dílčí lokalizační faktory a jsou základem ovlivňujícím všechny segmenty zahraničních investic. Jde o zahraničně politické faktory, dále potom o faktory vnitropolitické, a ve stejné míře i o proces ekonomické transformace v Česku. Analytická pozornost mapuje souvislosti vývoje zahraničních investic a vybraných makroukazatelů české ekonomiky. Zkoumání těchto kontextů ukazuje, že na jedné straně zahraniční investice jistě mají určitý vliv na vývoj některých makroukazatelů, ovšem zdaleka ne vždy jej lze kvantifikovat a mnohdy ani jen odhadnout jeho směr. Na straně druhé je častokrát obtížné prokázat vliv makroekonomického vývoje na intenzitu přílivu zahraničních investic do České republiky.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses