Porovnání metod získávání zaměstnanců v podmínkách českého trhu práce. Headhunting versus recruitment. - Hnízdilová, Petra; Němec, Otakar; Španielová, Soňa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2015)
Teoretická část této práce popisuje obor personální politiky se zaměřením na problematiku vyhledávání zaměstnanců. Práce je zaměřena na práci headhuntingových společností v porovnání s prací personálních agentur. Cílem mé práce je ověřit, zdali je možné stanovit situace, ve kterých je efektivnější použít metodu přímého systematického vyhledávání a kdy naopak metodu klasického náboru zaměstnanců. Ve své práci rozebírám nejen řízení lidských zdrojů obecně, ale i fungování personálních oddělení firem s odkazem na personální marketing. Práce je také doplněna o praktické poznatky a v závěrečné části je popsán výsledek dotazníkového šetření.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses