Analýza prístupu krajín strednej a východnej Európy k členstvu v bankovej únii - Samuelis, Tomáš; Dvořák, Petr, 1960-; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Cieľom diplomovej práce je analýza prístupu krajín strednej a východnej Európy k členstvu v bankovej únii. Zvolenú tému sme skúmali na základe vybraných štrukturálnych charakteristík bankových sektorov dvoch skupín krajín s odlišným prístupom k bankovej únii. Komparácia vybraných charakteristík poukázala na nekonzistentnosť zvolených postojov. Ďalej práca sleduje motiváciu zahraničných bánk pre výber alebo zmenu právnej formy svojich bánk na hostiteľských trhoch. Práca identifikuje oblasti, v ktorých hostiteľská vláda krajiny mimo bankovej únie môže zasiahnuť, aby zabránila snahám bánk o zmenu právnej formy na pobočku, čím zachová právomoci v oblasti regulácie na vnútroštátnej úrovni. Diplomová práca v prvých dvoch častiach predkladá čitateľom 2 piliere bankovej únie, Jednotný mechanizmus dohľadu a Jednotné riešenie bankových kríz, a takisto zhŕňa výsledky výkonu dohľadu Európskej centrálnej banky po vykonaní prvého komplexného hodnotenia.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses