Analýza financování projektů v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká Republika -- Svobodný stat Sasko v letech 2007 - 2013 - Foktová, Nikola; Ševčíková, Michaela; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem diplomové práce je porovnání problematiky finančního zajištění jednotlivých projektů realizovaných v rámci přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko v letech 2007 až 2013. Teoretická část práce je věnována charakteristice jednotlivých druhů evropské přeshraniční spolupráce, její historii a jednotlivým euroregionům. Práce se zabývá přeshraniční spoluprací České republiky, historickým vývojem, charakteristikou euroregionů a specifikací programů přeshraniční spolupráce. Část teoretické části se věnuje problematice finančního zajištění projektů z pohledu právní subjektivity zadavatele. Aplikační část diplomové práce zodpovídá několik testovaných hypotéz. Základní výzkumnou metodu reprezentuje dotazníkové šetření. Skupinu respondentů tvoří účastníci vybrané přeshraniční spolupráce. Součástí dotazníkového šetření je subjektivní vyjádření každého odpovídajícího k dosažení komplexnějšího vhledu do studované problematiky. Práce přináší cenný vhled do problematiky z pohledu přímých účastníků. Pracuje s osobní zkušeností příjemců dotací a nabízí tak unikátní analýzu faktorů, které mohou efektivnost přeshraniční spolupráce významně ovlivnit v budoucnu. Z provedené analýzy vyplývá, že občanská sdružení se častěji potýkají s komplikacemi při finančním zajištění a současně jsou vystaveny vyšší nákladové zátěži spojené se zajištěním projektu ve srovnání s kraji a obcemi. Vývoj politiky přeshraniční spolupráce hodnotí účastníci dvou po sobě jdoucích programových obdobích pozitivně. Z průzkumu taktéž vyplývá, že i přes osobní negativní zkušenost s kurzovými rozdíly, si příjemci dotací pojištění proti těmto rizikům nesjednávají.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses