Analýza dopadů výstavby velkých vodních děl na příkladu Orlické přehrady - Milaberská, Lucie (2016)
Tato diplomová práce se zabývá výstavbou velkých přehradních děl a jejich dopady na přilehlý region a jeho rozvoj. Cílem práce je identifikovat nejdůležitější efekty spojené se stavbou přehrad a provést jejich analýzu. Teoretická část vymezuje základní pojmy, kategorie přehrad a dopady jejich výstavby, pozornost je také věnována procesu plánování. V praktické části je řešena tato problematika na příkladu vodní nádrže Orlík. Problematika je zpracována pomocí literární rešerše, využitím metody mikrohistorie a analýzou dostupných zdrojů a dat. Lze předpokládat, že přehradní díla mají velký vliv na okolní prostředí, ale velikost dopadů je vždy determinována mnoha faktory. Vzhledem k množství plánovaných infrastrukturních projektů je potřeba věnovat dopadům jejich realizace značnou pozornost.