Analýza dopadů výstavby velkých vodních děl na příkladu Orlické přehrady - Milaberská, Lucie; Khendriche Trhlínová, Zuzana, 1975-; Vochozková, Jacqueline; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato diplomová práce se zabývá výstavbou velkých přehradních děl a jejich dopady na přilehlý region a jeho rozvoj. Cílem práce je identifikovat nejdůležitější efekty spojené se stavbou přehrad a provést jejich analýzu. Teoretická část vymezuje základní pojmy, kategorie přehrad a dopady jejich výstavby, pozornost je také věnována procesu plánování. V praktické části je řešena tato problematika na příkladu vodní nádrže Orlík. Problematika je zpracována pomocí literární rešerše, využitím metody mikrohistorie a analýzou dostupných zdrojů a dat. Lze předpokládat, že přehradní díla mají velký vliv na okolní prostředí, ale velikost dopadů je vždy determinována mnoha faktory. Vzhledem k množství plánovaných infrastrukturních projektů je potřeba věnovat dopadům jejich realizace značnou pozornost.
Vedoucí práce: Zuzana Khendriche Trhlínová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses