Analýza vlivu hospodářské politiky uplatněné v rybolovu na ekonomický vývoj ve vybraných zemích v letech 1990 -- 2013 - Hudecová, Barbora (2016)
Cílem diplomové práce je zkoumat vliv politiky rybolovu na udržitelný růst zdrojů rybích zásob a vývoj hospodářského produktu na příkladu tří ekonomik: Nový Zéland, Japonsko, Peru v období let 1990 až 2013. Teoretická část se věnuje vymezení základních pojmů, strategií a politik. V této části jsou vysvětleny základní modely řízení rybolovu, na základě vymezení vlastnických práv, udržitelného bohatství, nebo kultury. Praktická část je zaměřena na analýzu závislosti vývoje hospodářského růstu a dalších faktorů na politice rybolovu v období roků 1990 až 2013 v určených zemích. Práce analyzuje situaci rybolovu, včetně historického vývoje, aktuální situace a významu rybolovu v daných ekonomikách. Sledována je efektivnost různých politik a následně jsou komentována doporučení pro zlepšení situace rybolovu v budoucnu. Práce je vypracována za použití deskriptivní, komparativní a faktoriální analýzy a s použitím dat publikovaných statistickými úřady, ministerstvy vybraných krajin a mezinárodními organizacemi jako FAO, OSN a OECD.