Je daňová politika u cigaret v kontextu zemí EU účinná? : - Lichterová, Markéta (2016)
Tato práce se zabývá otázkou, zda výše zdanění ovlivňuje spotřebu cigaret. Pro účely analýzy byly nejprve prozkoumány faktory ovlivňující spotřebu cigaret, jako je socioekonomický status obyvatelstva nebo používané politiky státu omezující spotřebu cigaret. Analýza samotná je založena na sestavení ekonometrického modelu regresní analýzy na panelových datech. Panelová data v sobě obsahují informace za státy Evropské unie za dobu 2003 až 2015. Cílem diplomové práce je zjistit, zda daňová politika států v oblasti zdanění cigaret je v kontextu zemí EU účinná, tj. zda zdanění ovlivňuje spotřebu cigaret. Z provedené analýzy vyplývá, že proměnná zdanění cigaret je statisticky nevýznamná. Z toho vyplývá, že výše zdanění neovlivňuje spotřebu cigaret.