Vplyv skúseností na cenovú stratégiu firiem v súťažiach o verejné zákazky - Gavorníková, Katarína (2016)
Cieľom tejto práce bolo skúmanie vplyvu skúseností na cenu verejnej zákazky. Výskumy v tejto oblasti poukazujú na rozdielnu pozíciu firiem, ktoré sa v minulosti už zúčastnili výberového konania a prípadne aj niektoré zákazky vyhrali a firmami, ktoré s verejnými zákazkami doposiaľ nemali skúsenosť. Z doterajších výskumov vyplýva, čím skúsenejšia je spoločnosť, tím menej agresívne sú jej ponuky v súťaži o verejné zákazky. Práca analyzovalo verejné zákazky v období od začiatku roka 2011 do marca 2016. V regresnej analýze sa skúmal vzťah medzi pomerom konečnej a predpokladanej ceny ako vysvetľovanej premennej a premennými dĺžka existencie víťazného podniku a počtom jeho výhier v predchádzajúcich verejných zákazkách. Dĺžka existencie firmy sa ukázala ako nevýznamná. Počet výhier pôsobí na výsledný pomer cien negatívnym smerom.