Vplyv skúseností na cenovú stratégiu firiem v súťažiach o verejné zákazky - Gavorníková, Katarína; Pavel, Jan, 1978-; Vaskovskyi, Anton; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Cieľom tejto práce bolo skúmanie vplyvu skúseností na cenu verejnej zákazky. Výskumy v tejto oblasti poukazujú na rozdielnu pozíciu firiem, ktoré sa v minulosti už zúčastnili výberového konania a prípadne aj niektoré zákazky vyhrali a firmami, ktoré s verejnými zákazkami doposiaľ nemali skúsenosť. Z doterajších výskumov vyplýva, čím skúsenejšia je spoločnosť, tím menej agresívne sú jej ponuky v súťaži o verejné zákazky. Práca analyzovalo verejné zákazky v období od začiatku roka 2011 do marca 2016. V regresnej analýze sa skúmal vzťah medzi pomerom konečnej a predpokladanej ceny ako vysvetľovanej premennej a premennými dĺžka existencie víťazného podniku a počtom jeho výhier v predchádzajúcich verejných zákazkách. Dĺžka existencie firmy sa ukázala ako nevýznamná. Počet výhier pôsobí na výsledný pomer cien negatívnym smerom.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses