Analýza efektivity a udržitelnosti projektů sociální inkluze realizovaných pro romskou menšinu v Ústeckém kraji - Holmanová, Alžběta (2016)
Diplomová práce se zabývá kořeny sociálního vyloučení v České republice a rolí neziskového sektoru v oblasti vzdělávání a sociální inkluze. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu inkluze, mechanismy sociálního vyloučení, jeho příčiny a následky, které může přinést. Dále bude popsána situace v Evropské unii i České republice, možnosti integrace Romů do společnosti a možné zdroje financování. V praktické části budou formou případové studie zkoumány čtyř projekty financované z Fondu pro nestátní neziskové organizace v Ústeckém kraji, které budou analyzovány pomocí projektových dokumentací, rozhovory a zhodnocení proběhlého dotazníkového šetření.