Správa a řízení společností (corporate governance) a její vztah ke kvalitě auditu - Dudová, Tereza (2016)
Diplomová práce se zabývá výborem pro audit a povinným auditem, jež považuje za dva základní kontrolní mechanismy kvality účetního výkaznictví společností. V práci jsou nejprve uvedeny podmínky a důvody pro zřízení výboru pro audit, následují právní náležitosti spojené s povinným auditem společností, a také různé interpretace kvality auditu. Prostor je dále věnován nové regulaci povinného auditu v Evropské unii. V praktické části je nejprve provedena analýza výročních zpráv společností z žebříčku CZECH TOP 100 za rok 2014, a to se zaměřením na volbu auditora, odměny auditora, subjekty veřejného zájmu a jejich povinnost zřizovat výbor pro audit. Dále je provedena regresní analýza vztahu mezi výborem pro audit, volbou auditora a kvalitou auditu, která je pro účely analýzy definována jako kvalita vykazované hodnoty účetního zisku.