Vzdělání obyvatel jako faktor regionálního rozvoje v ČR - Jaroš, Michal (2016)
Diplomová práce analyzuje vliv lidského kapitálu na regionální rozvoj a konkurenceschopnost regionů. Cílem je zhodnocení vlivu vzdělanostní struktury na ukazatele regionálního rozvoje krajů České republiky. V teoretické části je definován lidský kapitál, investice do lidského kapitálu a jeho dopady na socioekonomickou sféru. Praktická část se zaměřuje na analýzu vztahů mezi vzdělanostní strukturou obyvatel krajů a ukazateli regionálního rozvoje, konkrétně na vztah s ČDDD/obyv., HDP/obyv., mírou ekonomické aktivity, mírou nezaměstnanosti, mírou celkové kriminality a mírou násilných trestných činů. U dvou prvně jmenovaných ukazatelů byl prokázán vzájemný vztah a vzdělanostní struktura má dopad na celkový vývoj. U míry ekonomické aktivity a míry celkové kriminality byl prokázán vztah s vzdělanostní strukturou, nicméně slabší, než u první skupiny. V případě vztahu vzdělanostní struktury s mírou násilné kriminality a nezaměstnanosti nebyla prokázána vzájemná závislost. V průběhu práce bylo zjištěno, že samotné vzdělání nemusí být řešením na problémy v oblasti regionálního rozvoje. Stejně důležitým faktorem, jako je vzdělání samotné, je i další využití, bez kterého zůstává pouze potenciálem a nikoliv zamýšleným výstupem.