Dopad fundamentálních zpráv na vybrané akciové indexy - Polívka, Ondřej; Fičura, Milan; Mazáček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Tato diplomová práce zkoumá dopad oznámení fundamentálních zpráv na pohyby indexu SAX, SaP500 a DJIA. Teoretická část práce vysvětluje konstrukci a základní vlastnosti těchto indexů. Dále jsou zde uvedeny teoretické i empiricky ověřené vztahy mezi různými fundamentálními zprávami a vývojem indexů. Tyto vztahy jsou popsány na základě teorie efektivních trhů, technické, fundamentální a psychologické analýzy. V praktické části práce je analyzován dopad fundamentálních zpráv (5 typů zpráv u indexu SAX a 6 typů zpráv u indexu SaP500 a DJIA) v letech 2005-2015. Analýza zkoumá dopad oznámení zprávy v den oznámení a následující den po oznámení. Byl nalezen pozitivní vztah mezi surprise hodnotou zpráv o inflaci a úrokové míře a vývojem indexu SaP500 a DJIA.
Vedoucí práce: Milan Fičura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses