Krize švédského státu blahobytu a jeho reformy v 90. letech 20. století - Hes, Lukáš; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Czesaný, Slavoj, 1940-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce zkoumá, jaké byly příčiny zaostávání švédské ekonomiky během 70. a 80. let 20. století. Vedle toho se zabývá reformami, které Švédsko provedlo v průběhu 90. let. Teoretický vstup se věnuje historickému vývoji ekonomiky i společnosti a zaměřuje se zejména na období 30. let, které bylo klíčové pro další vývoj a které položilo základy pozdějšímu růstu. V praktické části jsou pak zkoumány příčiny zpomalení ekonomiky. To vedlo k postupnému propadu ekonomické úrovně a propadu v mezinárodních žebříčcích. Analýza reforem provedených v průběhu 90. let 20. století poskytuje návod pro všechny země, které chtějí optimalizovat alokaci zdrojů v ekonomice a které se pokouší o zrychlení ekonomického růstu.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses