Role obcí v zadluženosti veřejného sektoru - Maixnerová, Markéta; Toth, Petr, 1962-; Michalička, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato diplomová práce se orientuje na problematiku zadluženosti českých obcí a na jejich roli v celkovém veřejném zadlužení. První část reprezentuje teoretický a legislativní základ práce, jehož součástí je i definování stěžejních pojmů. Praktická část práce je věnována analýze vývoje zadluženosti územně samosprávných celků a dalších úrovní veřejného sektoru. Analýza byla vytvořena na základě sestavených časových řad vývoje tohoto zadlužení za období 1994-2014. Zadluženost obcí i krajů má v průběhu sledovaného období má rostoucí tendenci, avšak v posledních letech zadlužení obcí na rozdíl od krajského stagnuje. Podíl dluhu obcí i krajů je na velikosti veřejného dluhu zanedbatelný. Největší podíl na veřejném dluhu má státní dluh, který od počátku sledovaného období roste. Součástí práce je porovnání dvou metod hodnocení zadluženosti obcí, ukazatele dluhové služby a SIMU. Pro vybraných pět obcí byly sestaveny oba typy ukazatelů za období 2010-2014. Na základě tohoto srovnání byly zjištěny lepší vypovídací schopnosti ukazatelů SIMU než ukazatele dluhové služby. Diplomová práce se snaží komplexně zhodnotit vývoj zadluženosti jednotlivých úrovní veřejného sektoru s cílem ukázat, jaký podíl v něm představují české obce.
Vedoucí práce: Petr Toth
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses