Komunitní přístupy k rozvoji obcí, měst a regionů - Plicková, Kamila (2016)
Hlavním záměrem diplomové práce Komunitní přístupy k rozvoji obcí, měst a regionů je zhodnocení míry a kvality využívání komunitních a participativních přístupů k plánování rozvoje území v současném rozhodování na místní úrovni. První část práce se věnuje představení teoretických konceptů, jejichž reálné uplatnění je názorně popsáno na příkladech z praxe české i zahraniční. Komunitní metody nemají v prostředí České republiky nijak dlouhou tradici a právě přenos zkušeností ze západního světa nám umožňuje další rozvoj v této oblasti. Část druhá se blíže zaměřuje na participativní přístupy, známé a nejčastěji používané metody zapojování veřejnosti do plánování a rozhodování, popisuje participační proces, jeho úskalí a rizikové body. Součástí práce je případová studie hodnotící přístup městské části Praha 10 k zapojování obyvatel, jeho dopady a důsledky.