Komparace daňové zátěže zaměstnanců v ČR a ve Švédsku - Štáhl, Jiří (2016)
Cílem této diplomové práce je komparace daňové zátěže zaměstnanců v České republice a ve Švédsku. První část práce je věnována popisu daňových systémů obou porovnávaných zemí se zaměřením na zdanění závislé činnosti, a to podle platné legislativy v roce 2016, za účelem úspěšného provedení výpočtů v následujících částech. Druhá část diplomové práce se zabývá samotnou komparací zvolených ukazatelů. Pro dosažení stanovených cílů jsou porovnávány zjištěné hodnoty efektivních daňových sazeb u různých příjmových skupin a různých typů poplatníků. Dále jsou porovnávány hodnoty ukazatelů redistribuce, a to intervalové a globální progresivity (Lorenzova křivka, Giniho koeficient). Závěrečná část je věnována porovnání zjištěných výsledků s výsledky již obhájených diplomových prací.