Kritické myšlení - Polách, Miroslav (2016)
Tato diplomová práce pojednává o kritickém myšlení. Jejím cílem je definovat přístupy a metody vedoucí ke zlepšení kritického myšlení v rámci rozhodování a řešení problémů. Práce je rozdělena do pěti částí. První část pojednává a charakteru dnešní doby a významu kritického myšlení. Druhá část definuje základní chyby v rozhodování a nabízí metody jejich prevence. Třetí část se zabývá argumentačními fauly a filosofickými přístupy vymezující oblasti vhodné k aplikaci kritického myšlení či umožňující naše rozhodování zjednodušit. Čtvrtá část pojednává o metodách zvyšující naše kognitivní dovednosti a schopnost racionálně myslet. Pátá část obsahuje stručné shrnutí popsaných metod a přístupů ke zlepšení kritického myšlení.