Vliv místních poplatků z ubytovací kapacity a za lázeňský nebo rekreační pobyt na rozvoj cestovního ruchu a rozpočtové příjmy ve vybraných obcích České republiky. - Novotná, Kateřina (2016)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou postavení místního poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatku z ubytovací kapacity v příjmech vybraných obcí v České republice včetně jejich využití při podpoře cestovního ruchu. První část práce se zaměřuje na teoretické poznatky v oblasti veřejných příjmů a věnuje se pojmu místní poplatek a jeho právní úpravě. Analytická část obsahuje jednak komparaci postavení těchto místních poplatků z pohledu kvantitativních ukazatelů, jako jsou například příjmy z těchto místních poplatků nebo jejich podíl na daňových příjmech, jednak výsledky empirického šetření mezi starosty vybraných obcí rozdělených pro účely této práce do tří kategorií - lázeňská města a obce, horská střediska a turisticky oblíbené destinace. Výsledky šetření v České republice jsou porovnány s poplatky ve vybraných evropských městech. V závěru jsou diskutovány dosažené výsledky průzkumu a dále jsou navržena řešení současné právní úpravy, která by zefektivnila použití místního poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatek z ubytovací kapacity.